MotoGP: A Doktor újra rendel?

Misano összefoglaló

Valentino Rossi hazai pályán érte el azt, aminek még a 107. alkalom után is nagyon tud örülni és amiért még mindig itt van. Csatára késztette Marquezt, a saját csapattársát is megverte és NYERT. Ez a lényeg, ezt nem kell magyarázni, az egyéb körülmények se érdekelnek senkit.12,13gpsanmarino11,13y14deseptiembrede2014.motogp,46rossi,93marquez,mgp_13sanmarino14mgp_joc4378_original.jpg

Idén alapból kuriózumnak számít, ha úgy alakul a futam, hogy azt nem Marquez nyeri. Ilyen szempontból Brnot elég sokra lehetett értékelni, hiszen ott egy kicsit örülhettek végre mások is, bár azt gondolom az olaszok öröme itt, Misanoban volt igazán fergeteges. Pedrosa után Rossinak is sikerült győznie, ráadásul azon a pályán, amelytől alig néhány kilométerre lakott gyerekkorában. A szurkolóktöbbsége egyértelműen ezt a futamot fogja a legjobb, legizgalmasabb futamnak titulálni, pedig Katarban, vagy Barcelonában sokkal nagyobb és sokkal szebb csata volt. Rossi és Marquez rövid, pár körös csatáját, Lorenzo megelőzését, meg Pedrosa semmitérő fölzárkózását leszámítva gyakorlatilag még csak közel sem voltak egymáshoz a pilóták. Teljesen szét voltak szóródva hamar. De kit érdekel? Főleg egy Rossi-szurkoló joggal kérdezheti ezt.__lg47296_original.jpgA rajtnál Lorenzo eljött elsőnek a pole pozícióból, de ebben semmi igazán meglepő nem volt. Pedrosának idén sokadszor nem úgy sikerült a rajtja, ahogy kellett volna, a két Ducati közre fogta, és a futam elejében be is ragadt mögéjük. Ráadásul az új versenystratégiának az értelmét ma sem találtam, mert miután megelőzte a két Ducatit, a különbséget nagyjából tartotta Rossival és Lorenzoval szemben, de ez kevés. Szóval maradt egy 3 fős élmezőny. Lorenzo az elején picit meglépett, de nem maradtak le róla, bár Marquez igyekezett volna minél hamarabb túljutni Rossin, hogy aztán Lorenzot is célkeresztbe vegye, de a "Doktor" nem hagyta magát és egyből visszaelőzte Marquezt, a kommentátor meg körülbelül 583. alkalommal is szóba hozta azt a bizonyos Laguna Seca-i futamot, amikot a gyorsabb Stonert késztette harcra. Pedig ma erről szó sem volt. Vagy már aki csatázik Marquezzel, az mind ebbe a kategóriába sorolandó? 93marquez_1094_r13_marquez.2014_original.jpgRossi tempója teljesen rendben volt, és a csata vége az lett, hogy a világbajnoki pontversenyt toronymagasan vezető Marc Marquez eldobta a vasat. Még szerencséje volt, hogy a mezőny már nagyon szétszakadt, így ki tudták kerülni, amikor az ideális ívre csúszott. Egy bukásnál mindig az a legveszélyesebb, ha nem csúszik minél messzebb a pályától, márpedig Marquez gyakorlatilag mintha csak "ledőlt" volna, de az ívet tartotta. Ám mivel a motorja lefulladt, és csak nagy küzdelem után indult be (Stoner ezt megirigyelhetné, hogy mennyire érdekük a pályabíróknak a motor újraindításában segíteni), a végén Marquez csak a 15.helyig tudott fölzárkózni.

Ezután a futamon már nem történt semmi jelentős, Rossi magabiztosan nyerte a futamot Lorenzo és Pedrosa előtt, és az olaszok azok után, hogy a Ferrari hogy leszerepelt Monzában (ami kicsit sem meglepő), itt Rossi mindenért kárpótolta őket. Ugyan nem volt hosszú a célegyenes, de az teljesen megtöltötték elég hamar, és Rossi is kiélvezte a levezető kör minden másodpercét. A Yamaha itt most elég erősnek bizonyult, Marquez bukása nem hinném, hogy fatális véletlen, vagy túl lazára vette a figurát. Szerintem épp ellenkezőleg: mint mindig, most is nyomta neki, amennyire csak bírta, ám ezen a pályán a motor nem volt elég jó ahhoz, hogy versenyben elverje a Yamahát és elsősorban Rossit. Mindent megtett, ám a sok kockázatnak most rossz vége lett. Bár nagy jelentősége nincs, mert a körülbelül 9/10 az eredményes kockázatok aránya, de az tény, hogy a 3 fő rivális már kicsit óvatosabb a koruk és a tapasztalataik miatt. MotoGP-2014-Misano-MotoGP-Podium.jpgRossi már 35 éves, de lehet megpróbálja még beérni Giacomo Agostinit a győzelmek számában. Jelenleg 107-nél tart, 15-tel kevesebb van neki, mint a másik olasz legendának. A nehézség csak az, hogy már nem a Rossi-korszakban vagyunk, így meg kell izzadnia rendesen, és még több évet lehúznia a sorozatban, ha ezt el akarja érni. Az esély most jóval kisebb, mint 2009-2010 környékén volt, de nem lehetetlen. És elnézve a motivációját, meg a lelkesedését, még lehet sokáig akar majd maradni. A sok-sok szurkolói nagy örömére.