Ricciardo harmadszor nyert idén, de nem ettől lesz hangos a futam utózönge

Forma 2014 Belga Nagydíj összefoglaló

Daniel Ricciardo idei 3. győzelmét szerezte meg Spában, miután ügyesen kihasználta a Mercedesek kakaskodását... Nico Rosberg nagyon ravasz eszközöket is bevet Hamilton ellen, és mivel büntetést nem kapott, innentől kezdve saját magát kiváló helyzetbe hozta.Bvzsb5xIMAAtD6k.jpg large.jpg

Nem mondok újat, ha azt mondom, minden futam a rajttal kezdődik. Rosberg indult a pole-ból, de Hamilton és Vettel is lerajtolta. Vettel olyan nagyot rajtolt, hogy Hamiltont is támadta az Eau Rough-ból kifele, de a féktávot elrontotta és kicsúszott, így Rosberg visszament a 2.helyre. Mögöttük Alonso és Ricciardo csatáztak, de a Red Bull ausztrálja jobbnak bizonyult.10615474_839135949443865_8633796204651382867_n.jpgRosberg rögtön a 2.körben megtámadta Hamiltont a DRS zónában, bár még a DRS-t nem lehetett használni, de Rosberg nagyon rövidet fékezett és bement Hamilton mellé, de a kanyarban nem fértek el ketten és Rosberg az első szárnyának jobb oldalával kivágta Hamilton bal hátsó gumiját, így Hamilton visszaesett a mezőny végére. Illetve nem teljesen a végére, mert Maldonaldo és Lotterer már nem volt versenyben. Lottererre kíváncsi lettem volna, hogy mit tud, hiszen az időmérőn elsőre elverte a csapattársát esőben, de a Caterhamnél az ideálsi felállás Ericson elküldése lenne és egy Kobayashi-Lotterer párosnak talán lenne esélye egy szerencsés futamon sok kiesővel egy pontszerzésre.

Rosbergnek ki kellett jönnie egy első szárnycserére, ezzel visszaesett Räikkönen mögé a 6.helyre. Räikkönen jött ki legelőször, és ezzel olyan sokat nyert, hogy följött egészen a 2.helyig. Alonso kapott egy 5 másodperces büntetést, mert a felvezető körön nem indult be időben az autója, de ahhoz képest olcsón megúszta, hogy ha nem indítják ott be, akkor a boxból rajtolt volna. Minden esetre így ő visszaesett Magnussen mögé, akivel az egész futamon elcsatázgattak, de nem tudott vele mit kezdeni.159362_orig.jpgRicciardo szépen kihasználta megint a lehetőséget, és az első kiállások után az élre állt és növelte az előnyét. Rosberg egy korai 2. kiállással visszaugratott a 2.helyre és nyomta neki, hogy a 3.kiállás után is vissza tudjon jönni. Ez sikerült is neki, de Ricciardo ellen nem volt esélye. Mögöttük a változatos stratégiákból Bottasé bizonyult a legjobbnak - a finn nagyon későn jött ki a 2.kerékcserére, így a frissebb gumikon simán előzte Vettelt és Räikkönent is. Persze nem csak a frissebb gumiknak köszönhette, ez a Williams egy nagyon jó autó, csak Massa ezen a hétvégén eltűnt. De Monzában jó szokott lenni, szóval ott én adok neki egy esélyt...

Az 5.helyért is gyönyörű csata volt a futam végén. Vettel kijött egy 3.kiállásra, így csak a boly végén volt, de neki voltak a legfrissebb gumijai. Alonso már körök óta nem tudott mit csinálni Magnussennel, ugyanis a fiatal dán nagyon keményen védekezett minden kanyarban, Alonsonak nem volt helye. Button próbálta kihasználni ezt, Alonsot meg is előzte, de Magnussen - jó csapattárs módjára - kitette a pályáról, így Alonso visszajött. Vettel is fölzárkózott rájuk, megelőzte Buttont, majd Alonsot és Magnussent is legyűrte. Alonso is próbált "lepattanót" kaparintani, de Magnussen őt is kitette a pályáról, így Button meg is meg tudta előzni a spanyol, aki a futam után "nem volt nyugodt".Dppi_00114012_8061.jpgRicciardo idei 3.győzelmét szerezte, és megvallom őszintén, én már neki szurkolok a világbajnoki csatában. Elég kevés esélye van sajnos, de az Abu Dhabi dupla pontos futam is neki kedvezhet, ha úgy alakul. Ő nem foglalkozik senkivel, csak azzal, hogy hogyan nyerheti meg a futamot. Montrealban szerencséje volt, de Vettel alapvetően jobban állt, mégis a boxban megelőzte és ő tudta átlépni a két fékgonddal küszködő autót. A Hungaroringe fenomenálisan ment, itt pedig már talán meg sem kell lepődni azon, amit ment.
Rosberg egy 2.helyet azért hozott, bár ezzel az autóval illene nyerni, ha már a csapattársa nem veszélyezteti.
Bottas egyre gyakrabban van dobogón, ugyan most volt egy pici szerencséje, de attól még ott volt és jól taktikázott.
Räikkönen idén először végzett Alonso előtt, ő is kiválóan versenyzett ma, hiba nélkül, gyorsan ment. Az autó ennyit tud (vagyis valójában még ennyit se), most ő tudta hozzátenni azt a pluszt, amit eddig Alonsonak sikerült már párszor. Ma mintha fordított szereposztás lett volna az idei év krónikáját nézve. És ez nem Alonso büntetésének köszönhető, hanem ma Räikkönen jobb volt.1623676_819943824696666_1561393375655383912_n.jpgNem ez volt a legizgalmasabb futam, de az idei évet tekintve minden futamot érdemes megbecsülni, amit nem Mercedes nyer. Mondjuk ez zsinórban a 2. volt, és eddig csak Ricciardo nyert rajtuk kívül, de nem ez a lényeg. Folytatás két hét múlva Monzában, a Ferrari hazai pályáján az utolsó európai futam. Kíváncsian várom azt is, a bajnoki harc ugyanis egyre élesedik. És ez az, amitől hangos lesz az elkövetkezendő 2 hét. Hamilton vs Rosberg.