Marquez 10/10

Idén teljesen tönkreveri a mezőnyt...

Marc Marquez idei szezonjáról sok negatívumot nem lehet elmondani, hacsaknem azt, hogy ez rajta kívül senki másnak nem jó, hogy az összes futamot megnyeri. A futamok unalmasak, mert kiszámítható a végeredmény. Azon csodálkozom, hogy még nem utálták meg annyira, mint Vettelt amikor 2011-ben ehhez hasonló módon verte tönkre a mezőnyt. De Vettel legalább néha hagyott mást nyerni, míg Marquez eddig 100%-os.

Az időmérőkön néha sikerült másnak is nyerni. Barcelonában Pedrosa, Assenben pedig Aleix Espargaro nyerte az időmérőt, ami idén nagy dolog, de a futamok a fontosabbak. A Ducatik többsége is csak edzésen villog, ami arra jó, hogy az első néhány körben ott legyenek az élmezőnyben, de aztán a "fantasztikus négyes" (Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Marquez) rendszerint bedarálják őket, és néha még a privát motorjaik is.

Itt viszont már az időmérőt is Marquez nyerte. Dovizioso jól helyezkedve Marquez szélárnyékában hozott egy 2. időt. Lorenzo zárta az első sort, Rossi 5., Pedrosa pedig csak a 8.helyre volt képes, így az izgalmas futam reményében abban kell(ett) bízni, hogy Marquezt lerajtolják minél többen és ne tudjon rögtön az elején meglépni. 12_motogp_gp_9020-2_original.jpg

Valahogy Rossi megtanult rajtolni,  az 5.helyről elsőnek jött el, és Pedrosa rajtjai is a régiek voltak, a 8.helyről egy pillanatra még Marquez elé is bejött a 4.helyre. Persze Marquez nem a türelméről híres, szóval pár kanyaron belül vissza is vette azt a pozíciót. Az élen Rossi, Dovizioso és Lorenzo voltak, akik szép csatákat vívtak, főleg Rossin érződött, hogy az istenért sem akarja adni az 1.helyet. Ám a tempója sajnos nem volt elég ahhoz senkinek, hogy Marquezzel fölvegye a versenyt, hiszen ő valójában csak arra várt, hogy mikor tud az élre törni és kicsit meglépni. Az idei győzelmeknek nagy részét így szerezte, egyedül Mugelloban és Barcelonában volt az utolsó körben is rákényszerítve a csatára, minden más esetben talált még annyi tempót, hogy ne kelljen aggódnia az utolsó körökben.01_04dovizioso,46rossi_gp_9173-2_original.jpgAz élen pár kör után Rossit is elkezdték támadni, ám Doviziosoval szemben keményen védekezett, és ennek az lett a vége, hogy Marquez mindkettejüket megelőzve az élre tört. Ám Rossi még vissza tudta előzni. Lorenzo is megpróbálta megelőzni, és a csatározásuk közben mind a ketten megelőzték Rossit, ám Rossi aztán Lorenzot még rögtön visszaelőzte. Ezzel Marqueznek kedveztek, aki szépen meglépett eközben. Lorenzo visszavette a 2.helyet, de Marquez ellen nem volt esélye.

Egyszerűen mindig minden csatából jól jön ki. Az egy dolog, hogy ő a leggyorsabb a mezőnyben, de nem is lehet megfogni. Lorenzo és Pedrosa tavaly mindent megtett, és a sérüléseik nélkül valószínűleg Marquez abban az évben "csak" 3.lett volna összetettben... az is nagy eredmény lett volna, de nincs értelme beszélni róla, mert nem így történt. Tavaly Rossi nem nagyon tudott beleszólni az első 3-asba, idén nehéz csatáról beszélni, mert Marquez mindet megnyerte, mögötte meg (eddig) Pedrosa vagy Rossi jött, most már úgy tűnik Lorenzo is csatlakozik hozzájuk. És úgy néz ki jövőre sem fog változni, senki nem szerződik át máshova, én pedig egy cseppet sem vagyok ezen meglepődve.

Szóba jött esetleg, hogy Lorenzo vagy Pedrosa csapatot vált, de normális opciót egyiküknél sem lehetett volna elképzelni gyári motoron. A Suzuki lutri lesz az 1.évben, a Ducati jövőre egy teljesen olasz istálló lesz, azzal meg nem sok minden változott volna, ha ők ketten csapatot cserélnek. Annyi különbség nincs a Honda és a Yamaha között, hogy egyértelműen a motorra fogjuk azt, hogy Marquez így megy.19640_w666px_206b83f9d27b11a0881263a1c57e2bd5.jpgEgyelőre csak a remény él, hogy valamikor Marquezt meg lehet verni akár idén is. Mondjuk Brnoban, ami a legközelebb van Magyarországhoz, és főleg amikor Talma versenyzett, rengetegen voltunk kint. Az élő magyar zászló (amiről híres volt a Cseh Nagydíj) is be lett tiltva, bár azt gondolom, manapság már valószínűleg nem mennek ki annyian. És sajnos hallani híreket arról, hogy idén utoljára mennek Brnoba... remélem nem igaz, és megoldják valahogy.